Gedung Chak
Teks: Suhana Salleh
Orang utara mesti dah biasa dengar nama Gedung Chak.
Gedung Chak adalah sejenis kuih tradisional Melayu.
Namanya yang unik membuatkan saya tertanya-tanya bagaimanakah rasa kuih tersebut.
Sewaktu sambutan Hari Keluarga Haji Rahmat & Hajah Rogayah pada 18 Disember yang lalu saya berpeluang menikmati sendiri keenakan kuih tradisional ini. Adik ipar saya yang bermastautin di Sungai Petani telah bermurah hati membelikan gedung chak untuk saya.
Bagi yang tertanya-tanya macam mana rupa gedung chak saya kongsikan gambar ini. Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu. Gigih saya mencari gambar dalam group family Haji Rahmat.
Sebelum ni kalau adik ipar saya cakap gedung chak otak saya cuma terbayang filem Hindustan yang hero dengan heroinnya menari sambil menyanyi dalam hujan itu. 'Dum dum chak, dum dum chak.'
Sewaktu anak saya menghulurkan gedung chak, mati-mati saya ingat itu otak-otak. Ternyata apabila dibuka daun pembalutnya, isi dalamnya tidak sama seperti yang saya sangka. Isi gedung chak bewarna kuning keperangan bercampur hijau. Rasanya macam kuih dangai.
Uniknya gedung chak ini versi dalam daun nipah dan dipanggang atas api seperti memasak otak-otak.
Saya memang teruja dengan keunikan rupa gedung chak ini. Semasa hendak tidur malam baharu saya teringat untuk mengambil gambarnya. Jadi saya suruh anak saya yang kedua ambilkan gambar kuih tersebut untuk saya. Sebab esoknya saya nak share di FB.
Sekali tu 'hampeh'. Lain yang disuruh lain yang diambilnya.
Memang malam itu gedung chak dengan jambu batu duduk sebelah menyebelah atas meja makan. |
Keesokan paginya, masa saya hendak share status FB tentang gedung chak baru saya tahu dia sudah salah ambil gambar. Cepat-cepat saya ke dapur hendak ambil gambar gedung chak. Malangnya kulit gedung chak pun dah tak nampak. Sudah selamat sampai ke dalam tong sampah.
Apa nak dikata. Sudah nasib badan. Saya pun tak salahkan anak saya. Mungkin dia pun blur masa itu.
No comments:
Post a Comment