Asam Pedas Ikan Sembilang Atau Ikan Pari
Teks: Suhana Salleh
Sampai di rumah jam dah pukul 3.30 petang.
Masing-masing sudah kelaparan.
Anak-anak terus singkap tudung saji atas meja mak. Makan lebihan laksa Johor sarapan pagi tadi. Sementara itu suami saya terus tunaikan solat zohor.
Saya tengok emak sibuk agih-agihkan ikan yang dibelinya di Sungai Rengit tadi kepada mak saudara saya di sebelah dan di belakang rumah.
Saya terus niat jamak takhir beserta qasar Asar nanti. Banyak pula barang-barang dapur dan ikan yang hendak diuruskan. Barang-barang kering terus saya masukkan ke dalam bekasnya. Bahagian ikan-ikan saya biar emak yang uruskan.
Selesai solat mak tanya saya. "Nak masak ikan sembilang ke pari?"
Soalan emak ini memang saya lemah. Sebab saya tahu emak dah ada keputusan sebenarnya dalam kepala dia.
Saya kata, "suka hati emaklah. Ikan sembilang pun sedap juga."
"Ikan sembilang?" mak tanya saya semula.
"Ikan pari kita masak esok, ek,"sambung mak lagi.
"Ikan pari mak nak masak apa?"
"Masak asam pedaslah."
"Eh, tak payahlah masak pari tu. Malam tadi mak dah masak asam pedas. Malam ni masak asam pedas sembilang. Esok nak masak asam pedas pari pulak. Tak payahlah. Nanti kalau ada sesiapa balik mak masakkan aje untuk diaorang," usul saya.
Mak angguk.
Orang Johor dan asam pedas memang tak dapat dipisahkan. Tapi kalau 3 kali berturut-turut dihidang asam pedas boleh jelak juga dibuatnya.
Saya sebenarnya tak sabar nak tunggu mak masak mi rebus.
No comments:
Post a Comment